Cloned Belgian politician bans plastic bottles


Hello. I’m here at this rather special location
because I’m pleased to report that the federal government,
under my impulse, has committed to a drastic increase
in the tax on plastic waste and plastic bottles in particular. A tax increase with the aim of discouraging the use of
disposable plastic bottles. So we can ban them altogether soon.
Completely. A rather drastic measure perhaps, but one that should’ve been taken
a long time ago. Every year millions of plastic bottles
end up in processing plants like this. This is a best case scenario. A lot of plastic waste
ends up in the environment or via our waterways in the North Sea. As Minister of North Sea
I find this situation unacceptable, as Minister of Economy and Consumers
I think it’s untenable. Economically and ecologically. Sufficient reason to ban the use of
disposable plastic bottles completely. It makes me, Johan Vande Lanotte,
proud to be part of the solution. The thing is though, I am not Johan Vande Lanotte. Minister Vande Lanotte,
can I call you Johan? Let us finally get rid of
the plastic bottle. Next time, just give this speech yourself. Because as long as you don’t,
we’ll do it in your place�

Author Since: Mar 11, 2019

 1. Dan smijten de mensen gewoon glazen flessen op straat 🙁 Zolang de wegsmijt mentaliteit bij de mensen niet veranderd zal het probleem alleen maar bestaan. Ge kunt beter bio afbreekbaren flessen maken, gemaakt van mais ofzo, die komen dan terug in de bio kringloop (gft of gewoon in de natuur), en die breken af na 2 weken ofzo. Bio plastiek bestaat al lang he, kijk maar naar de bio bags voor gft in te doen.

 2. Doorzichtige actie van enkele commerciële partijen, zoals SodaStream. Of nu plastic flessen slechter zijn dan glas of in het bijzonder blik, is wel de vraag. En welk materiaal gebruikt wordt heeft weinig invloed op wat in de Noordzee terecht komt. SodaStream wil zich profileren als groen bedrijf, maar als je alle afval optelt die hun systeem vraagt (CO2 in wegwerpcartouchekes, concentraat in dikke flessen en een elektrisch apparaat met grote voetafdruk), win je volgens mij verbazend weinig.

 3. belastingen ,belastingen,tax,zie elek 21 procent duurste in Europa,gas extra's volgens mij is dit wel van >De Lanotte,
  Overlaatst op Volt de glasfles is het milieuvriendelijkst ! De recuperatiebedrijven, karton,petflessen zijn de grote winstmakers worden drie keer betaald voor één werk!!!!!

 4. Inderdaad, die Sodastream komt er te goed uit! Een Amerikaanse firma die zich wil inlaten met onze milieupolitiek? commerce commerce commerce…. Wij drinken water van de kraan , geen gasflessen, geen plastieken machien dat binnen een jaar op de vuilnisbelt moet, geen siroopkes… nada!!

 5. Dat ze dan de glazen flessen heel wat goedkoper maken he, dan zullen de mensen geen plastieken meer kopen, heel simpel, moet je niet voor gestudeerd hebben zenne!!!

 6. helemaal akkoord, maar glazen flessen zijn ook de oplossing niet (kunnen maar een bepaald aantal keer hergrebruikt worden en vervuiling door transport is veel hoger door hoger gewicht van de flessen), wegwerpmentaliteit verbannen is inderdaad de goede weg!

 7. Men moet meer rekening houden met "Cradle to Cradle" of "Afval is voedsel" denkwijze. Door plastics biologisch afbreekbaar te maken door ze al gedeeltelijk te vermengen met biologische componenten zou men ze gemakkelijk in de natuur kunnen deponeren en moeder natuur haar werk laten doen.
  Het is natuurlijk wel een kostelijk proces, maar wat is belangrijker?? Geld of onze toekomst? Denk dat er daar niet altijd aan gedacht wordt.

 8. allemaal makkelijk gezegd, maar weet u hoeveel mensen u zo terug op straat zet zonder werk? Diegene die de flesjes maken, plus diegene die ze terug recycleren…

 9. als we nu eens gewoon alle afval altijd overal op straat gooien, geen ophaling meer, enkel nog straatvegers en met de hand recycleren, en flesjes met de hand op mekaar persen, dat zou pas een economisch wonder creeeren niet waar? LOL

 10. nu smijten mensen glazen bokalen en wijnflessen ed toch ook niet op straat? Waarom zouden ze dat dan met glazen frisdrank- of waterflessen ineens wel doen? En als ze statiegeld ontvangen vr hun leeggoed, gooien ze het al zeker niet zomaar weg.

 11. Als ze het op straat gooien rijd ik liever met de fiets (of auto) door een kapotte plastic fles dan een kapotte glazen fles.

  Glazen flessen recyclen is trouwens veel milieu-onvriendelijker dan plastic flessen !
  Ze zijn ook duurder in transport (= zwaarder, dus meer ritten van vrachtwagens voor dezelfde hoeveelheid), nog meer milieu-onvriendelijk …

 12. kunnen ze dan niet beter een manier vinden om de plastieke fles te recycleren … bv nieuwe diesel maken (het komt van het zelfde beginsel nafta)

 13. How about cut taxes to discourage the belgian government from growing more and doing everything in general the most incompetent way possible.

 14. Onze toekomst ligt er bij door in harmony met elkaar en de natuur te leven.

  Maar het is geen productie die wordt afgeschaft, maar een productie die wordt aangepast. In plaats van PET flessen zullen andere soorten flessen geproduceerd worden, Die mensen kunnen dan gewoon die alternatieve flessen produceren en recycleren. Als je nu in een bedrijf overschakelt van plastic flessen naar glazen flessen of iets dergelijks. Die mensen kunnen volgens mij gewoon aan de slag blijven 🙂

 15. Och, hanteer toch het systeem zoals in Duitsland. Daar zijn de plastic flessen van dikkere/betere kwaliteit & er is statiegeld op, net zoals bij ons bepaalde types glas statiegeld opbrengen. Probleem opgelost!

 16. Ik zie hier nochtans genoeg in mijn gemeente (kontich) liggen. De mens is gewoon lui van aard, wegsmijten zit in ons. Maar als ze op ALLE flessen statiegeld doen, ja dan zal het wel werken.

Related Post